Kroon & Brugwerk


Kronen en bruggen

Wat is een kroon?

Een kroon is eigenlijk een replica van Uw oude tand of kies. Het is een kapje van metaal en/of porselein (vol keramisch) dat in het laboratorium wordt gemaakt. Dit kapje past precies over e

en afgeslepen tand of kies. Om het kapje is keramiek aangebracht met als doel het zo veel mogelijk op een natuurlijke tand of kies te laten lijken.

Wanneer wordt een kroon gemaakt?

  • Een gebroken tand moet worden hersteld
  • Een vulling moet worden vervangen
  • Door tandbederf kan een deel van de tand/kies verloren zijn gegaan. Hierdoor is er onvoldoende houvast voor een vulling
  • Een zwakke tand/kies moet beschermd worden tegen breuk
  • Een implantaat moet worden bedekt
  • Een verkleurde en/of lelijk gevormde tand/kies moet worden bedekt.

 

Wat is een brug?

Een brug wordt gemaakt ter vervanging van één of meer ontbrekende tanden en/of kiezen. Een brug zit vast aan twee of meer pijlers. Pijlers zijn de afgeslepen tanden of kiezen aan weerszijden van de open ruimte van de ontbrekende tand of kies. Een brug bestaat uit twee of meer kronen, die op de pijlers passen en een brugtussendeel, ook wel 'dummy' genoemd. Een dummy is het vervangende tussenelement. Het aantal tussendelen is afhankelijk van de afstand die moet worden overbrugd.

Ook bruggen vervaardigen wij tegenwoordig veelal uit volledig keramisch porselein. Hiermee bereiken we een bijzonder fraai esthetisch resultaat en ook op de lange termijn blijft het tandvlees mooi gevormd en ontstaan er geen verkleuringen.

 

Wanneer wordt een brug gemaakt?

Er zijn verschillende redenen waarom U een brug nodig kunt hebben:

  • Verbetering van het uiterlijk
  • Door de open ruimte kunnen andere tanden en kiezen gaan draaien en schuiven. Hierdoor ontstaat een verkeerde 'beet'. Een dergelijk slechte balans als gevolg van de ontbrekende tanden kan tandvleesontstekingen en kaakgewrichtklachten veroorzaken.
  • Om beter te kunnen kauwen.

 

Hoe lang gaan kronen en bruggen mee?

Kronen en bruggen kunnen in principe lang mee. De belangrijkste voorwaarde is een goede mondhygiëne. Met name het tandvlees rondom de kroon of brug moet goed schoon worden gehouden. Een brug verliest zijn ondersteuning wanneer de aangrenzende tanden of het kaakbot worden aangetast door tandbederf. Houd daarom het tandvlees en de tanden goed schoon door twee maal per dag te poetsen en dagelijks te flossen. Breng regelmatig een bezoek aan de tandarts en de mondhygiënist.

 

Scheve tanden, spleetjes tussen de tanden? Een facing kan een oplossing bieden!

 

Wat is een facing?

Een facing is een dun schildje porselein dat vervaardigd wordt door het laboratorium. Een facing biedt U de mogelijkheid spleetjes tussen de tanden op te vullen en scheve of verkleurde tanden te corrigeren. Het grote voordeel van een facing is de kleurvastheid. Koffie, thee, rode wijn hebben geen enkele invloed op de kleur. Een facing gaat vijf tot tien jaar mee.

In ons laboratorium maken wij veelvuldig proefopstellingen. Patiënten kunnen op deze manier zelf mee bepalen hoe het eindresultaat er uit zal zien.

 

Wat is een inlay?

Soms is het niet nodig om een volledige kroon te maken, omdat een groot deel van de kies nog intact is. In plaats van een vulling kan dan een inlay worden gemaakt. Een inlay is gemaakt van porselein (soms van goud) en heeft een lange levensduur. Een inlay wordt, net als een facing, vervaardigd in het laboratorium - buiten de mond om.